ὁδ.Τσόχα 39 - Ἀμπελόκηποι Μετόχιον τῆς Ἱ.Μονῆς Πετράκη

Σάββατο, 10 Ιουνίου 2017

Εξήντα χρόνια παρουσίας-μαρτυρίας60 χρόνια πνευματικής ακτινοβολίας
Το άλλοτε ερειπωμένο Μονύδριο των Ομολογητών, από το 1957 ανορθώθηκε με σεμνότητα και βυζαντινή χάρη, όπως ήταν πριν αιώνες στα εκτεταμένα περιβόλια της τότε Αθήνας, και υπάρχει κρυμμένο-αθώρητο-αθόρυβο αλλά ζωντανό, μεταγγίζοντας στην πολύβουη και κουραστική μεγαλούπολη θεία γαλήνη.
Σ’ αυτό ερχόταν τακτικά και λειτουργιόταν ο Γέροντας Ιάκωβος Τσαλίκης.
Από εδώ ξεκίνησε η σημερινή Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Αθηνών (που εδρεύει τώρα στην Κηφισιά), με κεντρικούς καθηγητές τότε, τον νυν Αλβανίας Αναστάσιο, τον Αμερικής Δημήτριο, τον αρχιμ. Μάξιμο Ψιλόπουλο κ.α.
Ωστόσο, τα 60 χρόνια είναι βαρειά για ένα μνημείο να αντέξει κόντρα στους χρόνους και τους καιρούς.
Είναι, λοιπόν, άκρως επείγουσα και αναγκαία μια ανακαίνιση της ηλεκτρικής εγκαταστάσεως, η οποία σε λίγο θα καταλήξει επικίνδυνη.
Ομοίως και ευπρεπισμός-αναδόμηση της πίσω πλευράς (πρόχειρο βοηθητικό δωματιάκι), που πρόκειται να καταρρεύσει από την υγρασία και
Προπαντός περιποίηση της αυλής, η οποία είναι καιρός να πλακοστρωθεί, για να αναδείξει την ευπρέπεια το μνημείο όπως του αξίζει.
Αρκετοί περίοικοι και φίλοι του Μνημείου έχουμε ανασυγκροτήσει τον Σύλλογο ΑΓ.ΠΑΝΤΕΣ ΟΜΟΛΟΓΗΤΑΙ, αυτόν που είχε πρωτοστατήσει στην αναστήλωση του 1957, και κινούμεθα με ζήλο προς κάθε κατεύθυνση.
Έχει δοθεί έγκριση από την αρμόδια Εφορεία Βυζ. Αρχαιοτήτων και σε συνεννόηση με την κυρίαρχη Μονή Πετράκη προχωρούμε.
Ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με ευσεβείς και φιλογενείς χορηγούς, οι οποίοι μας έδωσαν ενθαρρυντικές υποσχέσεις.
Όσοι όμως από αυτούς που αγαπούν το συμπαθητικό αυτό Βυζαντινό Μνημείο, όσοι νομίζουν ότι μπορούν να συμβάλουν κι αυτοί στο μεγάλο και επίμοχθο άλλά και τόσο άγιο έργο, μπορούν να αναζητήσουν εκπροσώπους του Συλλόγου ή επίσης να καταθέσουν όποια ενίσχυση και συνδρομή τους για τον αγώνα μας στον λογαριασμό:
Τράπεζα Πειραιως  65 5813 9320 771